PAGESIA EN LLUITA, PROPOSTES PER CANVIAR-HO TOT

Byadmin

PAGESIA EN LLUITA, PROPOSTES PER CANVIAR-HO TOT

Davant el rebombori que hi ha a nivell europeu i que està entrant a l’estat espanyol en forma de mobilitzacions programades pel dia 6 de febrer, des de l’Assemblea Pagesa de Catalunya creiem necessari expressar la nostra posició.

Ens mirem críticament les protestes ja que s’han iniciat en uns grups de whatsapp poc transparents, amb esquema estatal i que han estat reivindicats per persones d’ideologia ultra. En aquests grups, hi circula lliurement propaganda xenòfoba i s’expulsa a persones per les seves opinions.

Algunes de les seves  propostes transmeten un gir conservador i reaccionari del moviment pagès, emparentades amb el moviment d’extrema dreta que s’estén pel continent, amb la mirada posada en les eleccions europees.

Sota l’exigència d’unitat es pretén donar una imatge uniforme d’una pagesia que en realitat és plural i diversa. Sota la defensa del “sector primari” es volen camuflar les desigualtats i les asimetries de poder entre la gran agroindustria i la pagesia. Sota una falsa pretensió apolítica, es transmeten idees ultraliberals i antiecologistes.

L’Assemblea Pagesa defensem una pagesia autònoma, nombrosa, de petita i mitjana escala, respectuosa amb la terra i amb el medi, dirigida a produir aliments de qualitat per les poblacions i els mercats locals i propers.

L’actual crisi agrària prové de l’aposta per un model agroindustrial que ha volgut destruir la figura de la petita pagesia local i substituir-la per un empresariat agrari dependent, integrat, en creixement constant, endeutat, en competència mútua i bolcat cap al mercat capitalista global. Aquest model ha estat impulsat per la Unió Europea, pels estats i per les autonomies i acceptat acríticament pels sindicats majoritaris. I ens ha portat a ser cada vegada menys i a estar cada vegada més sols.

Per nosaltres, la pagesia és una manera de viure humil, lliure i digna. És un compromís amb la societat forjat a través d’aliments saludables i de vida rural. Som pageses i ecologistes, perquè la pagesia és cuidar la terra, preservar-la, i millorar-la pels qui vindran després.

Reclamem als col·lectius i persones crítiques que s’organitzen al voltant de la pagesia i l’alimentació en terres catalanes, per a que es coordinin i actuin conjuntament en les setmanes que venen.  Us convidem a fer vostres les següents propostes i a ampliar-les si convé.

No som sector primari,

som pagesia i ciutadania,

lliures i aliades.

No venim a apuntalar el sistema,

sinó a canviar-lo per un de nou.

Balaguer, 01 de febrer de 2024

 

PROPOSTES PER CANVIAR-HO TOT

Desobediència al Quadern digital i a l’aplicació FOTODUN. Exigim que cap sindicat col·labori en la tramitació d’aquestes mesures digitals de control i de succió de dades i de coneixements. Proposem a la pagesia que s’hi mostri en desobediència aquest 2024.

Aturada dels macroprojectes energètics i logístics en sòl agrari. Defensem la terra; el món rural no és una colònia energètica.

Aturada les pràctiques abusives de les Denominacions d’Origen. Cap denominació té dret a monopolitzar topònims ni elements de la cultura popular. I menys a demanar sancions.

Abandó del recargolat sistema d’ajuts de la DUN. I creació d’un estatut diferenciat per a la pagesia que estigui vinculada amb el sistema alimentari del país. Amb exempcions i mecanismes alternatius per garantir-ne la renda.

Tancament definitiu del Departament d’Agricultura i d’Acció Climàtica i de tots els seus organismes. Perquè han estat més de quatre dècades treballant per la desaparició de l’agricultura pagesa.

Aigua per a les produccions locals i no per a exportar-la dins d’aliments. Prou infraestructures hidràuliques al servei de l’expulsió de la pagesia  i de les d’empreses d’obra pública. No als trasvaments.

Garantir l’accés a la terra per tothom, menys pels especuladors i fons d’inversió. Prohibir les compres i arrendaments de terres per part de societats mercantils.

Organització de la pagesia i del sistema alimentari en clau interna de país i amb visió de servei comunitari. Superem el model importador i exportador d’aliments.

Recuperació de la ramaderia extensiva. La ramaderia ha d’estar sempre lligada a la terra, no l’entenem d’una altre manera. És el model de l’agroecologia que ja s’està practicant i necessita un fort recolzament.

Assemblearisme i autonomia. No tenim dirigents. No acceptem l’autoritarisme ni el paternalisme. Ningú ens desmobilitza ni decideix per nosaltres.

 

DESCARREGA EL MANIFEST

About the author

admin administrator

Leave a Reply